Durant les festes nadalenques molts esportistes que durant l’any han dut una rutina bastant marcada aprofiten per a prendre un descans o bé relaxar-se. Les nombroses trobades familiars, sopars d’empresa, quedades amb els amics que durant l’any no veus i les llargues sobretaules poden afectar al grau de motivació de l’esportista. És una època complicada on continuar amb la mateixa rutina esportiva pot ser difícil i a vegades pot generar estrés o conflictes.
El que és més important de tot, és no sentirnos culpables per prioritzar socialitzar a sortir a fer esport. Si bé és cert que en moltes ocasions ho podem arribar a combinar, hi haurà dies en que això no serà possible. Quan això passi, el més important és no caure en l’error d’intentar compensar la manca d’exercici d’un dia en concret a la resta de dies. També tenir en compte que moltes vegades menys és més, de manera que si teniem planejades fer 4 hores i només en podem fer dues, aquestes dues seran molt millor que cap.
Tornar a l’exercici físic després de la relaxació nadalenca ha de fer-se de forma progressiva per a no lesionar-nos i deixant un mínim de temps per a que el cos es torni a adaptar a les càrregues de treball. S’ha de prendre amb calma, i mai intentant recuperar les sessions perdudes. S’ha de començar suau i poc a poc anirem tornant a sentir aquelles sensacions tant positives. Això redueix el risc de lesions i millora l’adaptació del cos a l’exercici regular. En cas d’experimentar algún tipus de dolor, és important consultar amb un professional de la salut. El retorn a l’activitat ha de ser plaent i no estar lligat a cap imposició.
És important establir metes realistes per a evitar la frustració. Establir objectius específics i assequibles. Tenir un horari de rutines per a incrementar l’adherència a la planificació.
En temes de consum calòric, s’ha de normalitzar la ingesta calòrica en funció de l’activitat esportiva que facis i poc a poc tornar a on érem abans de les festes.
També ens pot anar molt bé buscar un company d’entrenament. Ha de ser una persona amb els objectius i metes similars a les nostres. Ens ajudarà a tenir un horari regular per a fer esport junts i superar la mandra inicial. Però sobretot, ha de ser algú amb el que ens sentim còmodes anant i d’un nivell similar al nostre.
Una altra cosa que ens pot funcionar és la d’introduir activitats noves a la nostra rutina. És el moment ideal per a provar esports nous i evitar avorrir-nos i perdre la motivació. A més, treballaràs grups musculars que mai abans has exercitat, convertint-te en un esportista molt més polivalent.
I per últim, no t’oblidis de celebrar els teus èxits. Ser constant i complir amb les setmanes d’entrenaments ha de tenir la seva recompensa. Aquestes petites victòries poden ser molt motivadores i reforcen el nostre compromís amb la salut!
Dra. Lidia Puyals Boix
Metge general. Màster en medicina de l’esport.
Fundadora de Endurancelab La Seu. Centre de medicina esportiva.
Col. Num. 2505315.
Comments