top of page

Et costa conciliar el son o tens insomni? Parlem sobre les mesures higièniques del son.

Actualment, en una societat on l’estrès laboral, els problemes familiars i la alta productivitat estan a l’ordre del dia, els problemes del son son cada vegada més freqüents. A més, l’ús de les noves tecnologies tampoc ha ajudat a minimitzar aquesta problemàtica que, un cop més, afecta a la qualitat de vida de les persones que la pateixen i pot conduir a malaltia.


L'insomni pot estar provocat per molts factors, des de malalties mèdiques o psiquiàtriques, alguns medicaments o inclús trastorns primaris del son. En funció de la causa, el tractament serà diferent. El que no variarà son les mesures higièniques que cal realitzar, ja que aquestes son bàsiques en tots els transtorns del son, siguin provocats per la causa que siguin. 


L’insomni es defineix com la dificultat per a conciliar o mantenir el son tot i comptar amb les circumstàncies adequades, comportant un cansament excessiu el dia següent i proporcionant un deteriorament funcional, social, ocupacional i conductual. Es considera que una persona pateix insomni crònic quan porta més de tres mesos tenint tres o més dies a la setmana els símptomes descrits anteriorment. 


S’estima que entre un 10 i un 15 % de  la població adulta pateix insomni crònic, mentre que un 50% dels adults el patirà en algun moment de la seva vida. Tot i aquest gran nombre d’afectats, només un 9% acaben acudint a un especialista. 


Factors com l'edat, el sexe, els antecedents familiars, la genètica, l’entorn o la feina, l’estil de vida i l’estrès poden facilitar l’aparició d’aquesta patologia. Com més grans ens fem, més probabilitats de tenir-ne. És més comú en dones. L’estrès a l’escola, la feina, pels diners o la mort d’un ser estimat, inclús la preocupació excessiva de si dormirem aquella nit, també pot augmentar el risc. Els gens i la història familiar, així com l’ambient o la professió que exercim, com per exemple els torns de nit, sorolls durant la nit, temperatures molt altes o molt baixes, els canvis de zona horaria en els viatges… també son un detonant. També l’estil de vida, com seguir uns horaris molt irregulars, fer migdiades massa llargues, realitzar poca activitat física al llarg del dia, el consum de cafeïna, alcohol o altres estimulants, mirar la televisió o el mòbil a prop de l’hora de dormir… son conductes negatives de cara a conciliar el son. 


Degut a que son molts els factors implicats en el descans nocturn, cal seguir les anomenades mesures higièniques del son per a poder evitar aquesta problemàtica. Algunes d’elles son:


  • Aixecar-se sempre a la mateixa hora

  • Anar a dormir sempre a la mateixa hora i que sigui raonable

  • Relaxar-se al final del dia, amb tècniques com un bany, música suau, llegir un llibre…

  • Fer un sopar lleuger evitant l'excés de líquids i begudes excitants

  • Establir una bona temperatura a l’habitació on dormim, sense calor ni fred excessiu


En els casos més rebels, on tot i les mesures higienicodietètiques l’insomni persisteix, cal iniciar un tractament. La primera línia de tractament consisteix en una terapia cognitiva-conductual, on de forma personalitzada i individualitzada es combinen diverses tècniques com la restricció del temps al llit, la higiene del son, la relaxació i els mecanismes per evitar la retroalimentació dels pensaments negatius respecte l’hora d’anar a dormir. Amb aquestes tècniques s’aconsegueix una resolució del 90% dels casos, de manera que només un 10% necessitaràn del tractament farmacològic amb benzodiazepines o altres relaxants. 


En resum, l’insomni és una patologia que afecta a molta part de la població amb unes conseqüències realment negatives que comporten un mal funcionament de la persona en el dia a dia, infradiagnosticada i infratractada, i que aplicant unes bones mesures higièniques del son podem solucionar bona part de la problemàtica. Si creieu que vosaltres o un familiar pot estar en aquesta situació, el millor és posar-se en mans d’un professional de la salut.



Dra. Lidia Puyals Boix

Metge general. Màster en medicina de l’esport. 

Fundadora de Endurancelab La Seu. Centre de medicina esportiva.  

Col. Num. 2505315.



22 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page