top of page

HIDRATACIÓ I ESPORT. COM SOBREVIURE A L’ESTIU?

Arriben mesos complicats per als practicants d’activitats físiques. Les elevades temperatures dels mesos estivals, juntament amb la taxa de sudoració augmentada dels esportistes, eleven el risc de deshidratació.


La deshidratació és una condició que pot arribar a mermar considerablement el rendiment de l’esportista. Uns músculs deshidratats tenen més probabilitats de patir les temudes rampes, dificultant a més a més la recuperació del múscul i per tant, arrossegant una fatiga permanent dia rere dia. De fet, els investigadors coincideixen en que una pèrdia de líquid tan petita com un 3% pot provocar ja una pèrdua de rendiment, els ritmes disminueixen i l’esforç percebut per l’atleta augmenta.


A més a més, un cos deshidratat significa que s’han perdut molts electròlits, necessaris per al bon funcionament del nostre sistema nerviós central i cardiovascular, de manera que no seria estrany en nivells extrems de deshidratació arribar a situacions com patir cefalea, nàusees, vòmits o inclús arítmies cardíaques que poden comportar una mort sobtada.


Per tant, queda patent la importància de la correcta hidratació durant la pràctica esportiva i sobretot fent èmfasis durant aquesta època tan calurosa.


Algunes recomanacions bàsiques serien les d’ingerir aliments rics en aigua previ a la pràctica esportiva, sobretot fruites i verdures. També podem utilitzar productes com l’aigua de mar just abans de sortir a entrenar, per assegurar un correcte estat d’hidratació.

Sempre s’ha dit que cal consumir almenys uns 2

-2’5 litres d’aigua al dia. Tanmateix, això depèn molt del sexe de cada u, de l'edat, de la quantitat de % de greix i múscul d’aquella persona… per això el més vàlid seria pesar-nos just abans de l’entrenament i un cop finalitzat, per a poder saber quina quantitat de pes en aigua hem perdut i així poder recuperar les pèrdues.També s’estan utilitzant molt les begudes hipotòniques.

Aquestes son riques en sals minerals i baixes en hidrats de carboni, i s’aconsella el seu ús el dia previ a la competició o entrenament exigent, uns 500-750 ml i així assegurar l’endemà estar ben hidratat.


Un altre consell és que les begudes riques en carbohidrats que utilitzen molts esportistes de resistència quan fan tirades llargues estiguin enriquides amb sals. Hi ha botigues de nutrició esportiva que venen sacs que contenen sals minerals i només cal afegir aproximadament uns 2’5 grams per cada bidó de 500 ml.

Es recomana un total de 500ml de liquid per cada hora d’exercici.

Les begudes amb cafeïna tenen un efecte diürètic al cos, de manera que si n’abusem estarem incrementat les possibilitats de deshidratar-nos. Això també passa amb l'alcohol.

Així doncs, tot i que la sudoració no deixa de ser un mecanisme natural i beneficiós per a poder regular la temperatura corporal del nostre cos, hem de tenir l’ull posat a aquest fenomen per a poder evitar problemes afegits que puguin provocar-nos efectes negatius dins el nostre entrenament diari.


Dra. Lidia Puyals Boix

Metge General i Màster en Medicina de l’Esport

1 visualización0 comentarios

תגובות


bottom of page