top of page

LA DIETA CETOGÈNICA EN ESPORTS DE RESISTÈNCIA. FUNCIONA?

Foto del escritor: Lidia Puyals BoixLidia Puyals Boix

Segurament a dia d’avui a ningú li sona desconeguda la paraula “dieta cetogénica”, ja que sembla que està força de moda. Tothom té algun conegut que la fa o que diu que la practicat però… que és realment? Quins beneficis aporta? Quins riscos estem assumint? I els nostres esportistes de resistència… fan bé de seguir-la?


Aquesta dieta data de temps ancestrals. Consisteix en una estrategia nutricional que es basa en reduir al màxim l’aport de carbohidrats dels aliments per a potenciar que el nostre metabolisme funcioni amb els greixos. S’anomena cetogénica ja que a partir d’aquesta dieta el que estem potenciant és que el nostre cos funcioni amb un tipus de molècules anomenades cetones. En altres paraules… el nostre cos obtindrà l’energia a través de les cetones enlloc de fer-ho a través de molècules de glucosa.


Les cetones es produeixen al fetge a partir dels greixos. En realitat, la producció de cetones és un mecanisme de defensa que ha generat el nostre cos per aquelles situacions en que es troba amb baixa disponibilitat d’altres substrats energètics, per a poder seguir mantenint “viu” al cervell, que és l’únic òrgan del cos que treballa exclusivament amb glucosa.


Per a dir que realment estem fent una dieta cetogénica i no pas una dieta “low carb”, la màxima quantitat d’hidrats que es podria ingerir no haurien de superar els 50 grams per dia. Aquest fet provoca que els nivells d’insulina es mantinguin molt baixos i que per tant, no s’activi la via glucolítica i en canvi sí que s’activa la via dels greixos. El nostre cos comença a funcionar a través de la crema de greix. Per aquest motiu s’ha associat la dieta cetogénica amb la pèrdua de greix corporal. Tanmateix, perdre greix corporal no sempre anirà seguit d’una reducció del pes, ja que aquest només tindrà lloc si realment s’està en dèficit calòric. Per tant, no hem de confondre una dieta cetogénica en una dieta per a perdre pes.


Si parlem de beneficis de la dieta cetogénica, en la literatura podem trobar-ne alguns com la reducció de la sensació de gana al reduir els antulls per consumir productes dolços o rics en sucres i augmentar els greixos que provoquen un efecte saciant, la reducció ràpida de pes, la millora dels nivells de glucosa en sang en persones diabètiques i la reducció de la inflamació del cos seguit d’un efecte anticancerigen, ja que s’ha vist que les cèlules cancerígenas es nodreixen d’hidrats.


Però… és el mateix una dieta d’aquest tipus en una persona esportista que en algú sedentari? Radicalment, NO. Una dieta cetogénica no és recomanable per a algú que realitza activitat física intensa. Ni tan sols el benefici de la pèrdua de pes per a augmentar la famosa relació watt/kg que tant preocupa als ciclismes és vàlida, ja que s’ha vist que la pèrdua de pes és deguda a una menor retenció de líquids (es sap que els carbohidrats emmagatzemen moltes més molècules d’aigua que els greixos). Una dieta baixa en carbohidrats en un esportista de resistència generarà un esgotament de les reserves de glucogen molt més aviat de l’esperable i per tant un assoliment de la fatiga muscular molt abans. A més, estarem interferint negativament al període de recuperació ja que és sabut que el múscul necessita carbohidrat post-exercici al igual que proteina per a la reparació de fibres. A més, estarem limitant la potència en zones d’entrenament elevades, com son la zona 4 i la zona 5, on l’ús de carbohidrats és pràcticament el 100%.


Per tant, i resumint molt, no recomano la dieta cetogénica a cap esportista, ja que el consum d’hidrats és fonamental per a dur a terme l'exercici físic i afavorir la recuperació posterior. O tu posaries gasolina en un cotxe que funciona amb diesel?



Dra. Lidia Puyals Boix

Metge general i de l’esport




 
 
 

Comments


bottom of page