top of page

Les lesions del labrum del maluc. Un problema freqüent en esportistes que pot provocar una artrosis prematura.

El labrum és una corona de fibrocartilag articular que protegeix l’articulació del maluc, aportant al cap del fèmur la mobilitat en forma de rodet. 


Aquesta corona té com a funció protegir el cap del fèmur i facilitar el seu moviment a l’interior de l’articulació. Quan es lesiona, ja sigui per què es trenca o per què es desinserta el cartílag articular al que està anclat, es produeix el que s’anomena displàsia de maluc.  Les lesions poden produir-se per traumatismes, xocs repetitius del cap del fèmur contra l’acetàbul del maluc, per pròpia degeneració… En esportistes, sol ser freqüent sobretot en esports que es practiquen sobre superficies dures, com el tenis, el futbol, el pàdel… però també és freqüent en esports com l’atletisme, els maratonians… i també en aquells esports on hi ha molta obertura de maluc, com per exemple la dansa o les teles acrobàtiques.  


Quan la lesió es manté i no s’aconsegueix reparar, es pot acabar danyant el cap del fèmur degut al xoc constant entre les dues superfícies articulars, portant a una artrosis de cadera prematura. 


El símptomes solen ser dolor a la zona inguinal que en ocasions irradia al gluti i que s’intensifica amb determinats moviments. També poden produir-se sorolls o bloquejos articulars del maluc, inestabilitat i sensació de que et falla la cama afectada. 

Per al diagnòstic comptem amb les radiografies, la ressonància magnètica i l’artroressonància, que consisteix en un estudi especial on s’infiltra un contrast a l’articulació incrementant la sensibilitat i especificitat dels resultats. La proba gold-standard seria l’artroscopia de maluc, on s’introdueix una càmera a l’articulació per a valorar l’estat de totes les estructures i si cal, reparar les lesions. 

 

El tractament depèn de la gravetat de la lesió. Si l’afectació és lleu, s’aconsella el tractament mitjançant fisioterapia i osteopatia. Si l’afectació és greu, s’ha de realitzar la cirurgia artroscòpica, que consisteix en la substitució del labrum o bé la seva sutura. Un cop operat, és fonamental la rehabilitació post-quirúrgica per a poder recuperar la funcionalitat de l’articulació i que no quedin seqüeles com rigidesa, inestabilitat… 


En resum, el maluc és una articulació que pot lesionar-se en esports on l’impacte contra el terra sigui repetitiu i la superficie dura, i també en esports on calgui fer obertures de cames. El seu diagnòstic és senzill amb l’exploració física on trobem un dolor inguinal i amb l'artroscopia com a prova gold standard. El seu tractament dependrà del grau de la lesió, on la fisioterapia i la cirurgia juguen un paper important. 


Dra. Lidia Puyals Boix

Metge general. Màster en medicina de l’esport. 

Fundadora de Endurancelab La Seu. Centre de medicina esportiva.  

Col. Num. 2505315.


0 visualizaciones0 comentarios

Comentários


bottom of page