top of page

DONA I ESPORT


A dia d’avui no se’ns fa gens estrany veure dones practicant esport ja sigui de caràcter amateur o en uns Jocs Olímpics. Tanmateix, aquesta imatge no era l'habitual uns anys enrere, on no es considerava adequat que les dones realitzessin activitats on fes falta la força, la resistència o l’agressivitat. Amb l’arribada de la Guerra Civil i la dictadura franquista tots els avenços que s’havien fet després de la Primera Guerra Mundial es van tornar a perdre. 


Actualment, un 37% de les dones practiquen esport respecte el 46’2% dels homes, i només un 23% de les dones tenen llicència esportiva. La presència de dones en càrrecs directius d’entitats esportives representen un 4%, i tot i que és cert que en els Jocs Olímpics sembla que la cosa està força equiparada entre homes i dones, només un 13% dels entrenadors de la delegació espanyola són del sexe femení. 


Pot ser que sigui degut a aquesta poca presència de dones en el món de l’esport que tampoc hi hagi una gran quantitat d’estudis realitzats agafant la dona com a protagonista quan es tracta de veure com es comporta el cos de la dona durant l’activitat física. Personalment em sorprèn que a dia d’avui on gaudim d’una societat avançada i amb grans avantatges i facilitats encara manquen els estudis necessaris per poder explicar moltes de les problemàtiques en les que cada dia més dones es troben immerses.


I quan parlo sobre problemàtiques faig referència per exemple a la desaparició de la menstruació en moltes dones esportistes que en ocasions alguns professionals han arribat a descriure com algo “normal” i on potser caldria focalitzar més esforços i invertir més diners en estudis que ens ajudin a entendre què està passant en aquell cos i com resoldreu, enlloc de donar respostes ràpides i fàcils com “fes menys esport” o “pren anticonceptives”. 

O també al tracte que es fa a la dona embarassada i esportista a la vegada, jutjant-la com a “mala mare” per voler seguir fent esport durant l’embaràs, o posant pals a les rodes quan està apuntada en una competició però queda embarassada i a de cancel·lar la inscripció però no se li vol retornar el pagament. 


I a banda, les desigualtats socials, on la més evident és el desequilibri de salaris que hi ha entre homes i dones en el món de la elit. Les normes del joc son les mateixes però no els ingressos: la diferència entre l’home millor pagat i la dona millor pagada es de la magnitud de 58 milions d’euros.  

També la poca visualització que es té de la dona en el món publicitari i en la premsa respecte els homes, on la dona només apareix en un 5% dels casos respecte més d’un 92% dels homes (de fet, la única dona portada del diari Sport en tota la història ha estat Alexia Putellas) i la dificultat que es presenta a les dones que busquen esponsorització respecte els homes, on sempre és molt més fàcil aconseguir-la. 


Per a poder canviar aquesta percepció que es té de la dona front l’esport cal posar-hi tots de la nostra part. Des del redactor fins al lector; des de l’organitzador fins al patrocinador; des de l’esportista fins a l’esportista de sexe oposat. Hi ha molt camí per a fer encara. 


Dra. Lidia Puyals Boix

Metge general. Màster en medicina de l’esport. 

Fundadora de Endurancelab La Seu. Centre de medicina esportiva.  

Col. Num. 2505315.2 visualizaciones0 comentarios

留言


bottom of page