El passat diumenge divuit de desembre La Marató va dedicar la seva 31ª edició a les malalties cardiovasculars, la principal causa de mort als països desenvolupats (segons l'Organització Mundial de la Salut el 32% del total de defuncions mundial).
Si parlem de població general, les malalties cardiovasculars més freqüents són la hipertensió arterial, l'arteriosclerosi, l'angina de pit, l'infart de miocardi, la insuficiència cardíaca i l'accident cerebrovascular o ictus. Pero si parlem d'esport, la causa més freqüent és la mort sobtada.
La mort sobtada en esportistes no avisa. No hi ha cap símptoma previ abans de que succeeixi. D'aquí que la prevenció sigui un factor clau, com indiquen els experts.
Actualment els estudis informen d'una incidència que oscil·la entre 0,5 i 13 morts per cada 100.000 atletes. La majoria de morts es produeixen en esportistes de més de 35 anys, sexe masculí i generalment tenen lloc durant o immediatament després de l'exercici, fet que fa pensar que l'esport és un desencadenant per l'aparició d'arritmies fatals en atletes vulnerables.
La majoria de trastorns cardíacs implicats en la mort sobtada poden classificar-se en malalties estructurals o elèctriques del cor. Aquest fet permet que un metge de l'esport pugui avaluar a l'esportista tot buscant condicions cardiovasculars per tal de poder prevenir l’aturada cardíaca. Entre les proves més efectives i eficaces trobem l'electrocardiograma (que ens permet detectar els problemes elèctrics del cor), la ecografía cardíaca (que ens permet detectar els problemes estructurals del cor) i finalment la prova d'esforç (que ens permet detectar els problemes cardíacs quan el cor està realitzant un esforç màxim, simulant a la perfecció quan l’atleta es troba en les condicions d'entrenament o competició).
En resum, abans de començar a realitzar activitat física de forma intensa o si més no superior a la que estem acostumats a realitzar, sería molt convenient fer-nos una bona revisió mèdica que consti de l'examen físic, l’anàlisi de l'historial mèdic, d'un electrocardiograma, i si procedeix, d’una ecografia cardíaca i una prova d'esforç. Només d'aquesta manera podrem iniciar-nos en l'esport d'una forma segura i reduint al màxim les probabilitats de patir una mort sobtada.
Dra. Lidia Puyals Boix
Metge general. Màster en medicina de l’esport.
Fundadora de Endurancelab La Seu. Centre de medicina esportiva.
Col. Num. 2505315.
Comments